Facebook

История - Tennis Club 15-40

ТК „15-40“ е един от най-младите тенис клубове в София – основан е през 2006 г., но отдавна е от първа категория сред 136 клуба в България. Намира се на може би най-високото място в София – квартал „ Редута”, известен още от турско време като Слатинския редут. Разполага с 5 открити  корта, 4 от които са покрити с балон през зимния период. Комплексът се намира на територията на стадион Академик, съвсем близо до зала „Фестивална“. Името му е свързано с тенис терминологията, защото клубът е кръстен на резултат в играта.    

Клубът е създаден от група бизнесмени, привлечени за идеята  от треньора Михаил Андреев. Поканен е и Атанас Георгиев - един от най-опитните треньори в България, с лиценз „А“ към БФТ. Две години по-късно Рустам Зада поема клуба и му дава шанс да продължи да се развива в положителна посока. Атанас Георгиев заема и длъжността спортен директор, а другите треньори в „15-40“ са Силвия Дачева, Цветомира Николова и Михаил Андреев. Още в началото се залага на организирането на детско-юношески групи, от които да се подберат и перспективни деца за състезатели и това е основната цел на всички треньори, работили в клуба през годините - Силвия Дачева, Александрина Колева, Даниел Ангелов, Александър Пенев, Пресиян Коев, Найден Найденов, Михаил Петров, Татеф Бабаян, Димитрина Иванова и Димитър Константинов. Някаква специална селекция на треньорите няма, но най-силното оръжие на клуба е, че треньорите  действат като екип, разбират се много добре. Цари атмосфера на доверие и взаимопомощ между тях във всекидневната им работа с подрастващите.

Всички състезатели на ТК „15-40“ спечелили държавните титли на сингъл и на двойки може да видите тук.

Тези силни резултати допринасят много, намиращият се иначе все още в „детска възраст” клуб „15:40” да бъде сред малкото тенис клуба от първа категория според класификацията на БФ тенис. Той е на 4то място през 2012г., на 6то през 2013г., отново на 4то през 2014г., и на 5то място за 2015 и 2016г. сред категоризираните общо 136 клубове в страната.

ТК „15:40” бързо се утвърждава и като един от най-добрите и прецизни организатори на тенис състезания в България. През годините клубът е редовен организатор на държавните лични първенства до 12 и 14г., държавни турнири от календара на БФ Тенис, както и на международния турнир от календара на Тенис Европа за момичета и момчета до 12г. „Reduta Cup“ вече във 6 поредни години от 2011г. насам. Тук редовно се провеждат регионални първенства до 8, 10 и 12г. на „оранжев“ „зелен“ и нормален корт, както и отборни регионални първенства на оранжев-зелен корт(8+10 годишни). На клуба е поверяван и международен турнир от категория „Фючърс”(10 000 $) за мъже през 2010 година.

За да се постигнат добри резултати в състезания е необходима широка основа на пирамидата на спортното майсторство. В тенис клуб „15:40” се отделя изключително внимание на детско-юношеските групи. През зимата около 120, а лятото до 150 деца се обучават в тенис-училището и състезателните групи. През лятото от 1 юни до 15 септември се провежда и т.нар. тенис ваканция от 10.00 ч. до 16.00 ч., която включва тенис, забавни игри и физическа подготовка.

Затова и първите успехи на състезателите от ТК „15:40” идват сравнително бързо за млад клуб. Само пет години след неговото основаване, през 2011 г. момчетата и момичетата до 12 г. са вече шампиони в държавните отборни първенства (ДОП), както и девойките до 14 г., а юношите до 14 г. са сребърни медалисти. Следващата 2012 г. носи четири вицешампионски титли в ДОП: на момичетата до 12 г., юношите до 14 г., както и на юношите и девойките до 16 г., а момичетата до 14 са трети. През 2013 г. момчетата до 12 г. и девойките до 16 г. се окичват със златни медали, а юношите до 16г. с бронзовите отличия. Не по-малко успешни за младите тенисисти от „15:40” са също 2014 и 2015 г. През 2014 г. в ДОП са включени и най-малките „ракети”- до 10 г. Именно в тази възрастова група момчетата и момичетата от клуба в столичния квартал „Редута” надиграват безапелационно своите връстници в България и се изкачват на най-високото стъпало. Шампиони на България през тази година стават и девойките до 18г., както и момчетата до 12г. През 2015г. шампиони са юношите до 14г. През 2016 година девойките до 18г. стават шампиони на България, а момчетата до 12г. и юношите до 14г. са вицешампиони.

В момента треньорите, които работят в клуба са:

Силвия Дачева, която изпълнява и длъжността спортно-технически директор.

Александър Пенев – старши треньор.

Михаил Петров – треньор на възрастовата група Тенис 10.

Димитрина Иванова – ръководител на тенис училището.

Отборните титли се печелят, разбира се и от силни индивидуалности. През годините клубът дава национални състезатели във всички възрастови групи(до 12, 14, 16 и 18г.) в лицето на Адриан Андреев(който започва да играе тенис на 5-годишна възраст под ръководството на Атанас Георгиев), Михаил Брадинов, Борис Попов, Мартин Атанасов, Иво Карамански, Елизабет Данаилова, Александра Караманолева, Сара Боевска, Елена Тодорова, Даниела Димитрова, Симеон Костов, Владислав Каражов, Никола Тупаров, Антъни Генов, Васил Димитров и Драгомир Драганов, всички те отличили се в държавните лични шампионати на България. Първата титла на държавен шампион печели Сара Боевска при девойките до 14г. през 2009г., а при девойките до 16г. става вицешампион. Борис Попов е вицешампион през 2011г. През 2012 г. Елизабет Данаилова завоюва златния медал в групата до 14 г., а на следващата година дублира успеха си вече сред 16-годишните. Александра Караманолева е шампионка на България през 2012 г. едновременно в две възрастови групи – до 16 и до 18 г., а година по-късно е трета при жените. Симеон Костов играе финал през 2013 г. при момчетата до 12 г., а Елена Тодорова се окичва с бронзов медал. Най-успешната тенисистка на ТК „15:40” за 2014г. е 12-годишната Даниела Димитрова, която печели държавните лични първенства както в зала, така и на открито, шампионка е и на двойки. Също в групата до 12 г. Антъни Генов е двоен вицешампион в зала – поединично и на двойки, а на открито грабва златния медал на двойки и 3то място на сингъл. През същата година Елизабет Данаилова печели два сребърни медала по единично и на двойки, а Мартин Атанасов бронза до 16г. Цветанка Трифонова затвърдява пробива на клуба и при жените, направен година по-рано от Александра Караманолева, като спечелва два бронзови медала в зала – поединично и на двойки. През 2015 година Владислав Каражов става поредния шампион на България до 14г., а негов подгласник и вицешампион е Никола Тупаров. Двамата заедно са шампиони и на двойки. Даниела Димитрова също печели сребърното отличие до 14г. през тази година, а Антъни Генов е шампион на двойки. През 2016г. Антъни Генов е сребърен медалист на сингъл и на двойки, а Васил Димитров бронзов на сингъл и двойки през зимата. На летния шампионат Васил Димитров става шампион на сингъл и вицешампион на двойки, а Антъни Генов е шампион на двойки. През същата година Драгомир Драганов е вицешампион на сингъл до 12г., Елизабет Данаилова печели бронза на при девойките до 18г., а Мартин Атанасов е шампион до 18г. на двойки.

Мотото на нашия клуб е:

В нашия клуб не отделяме спорта от забавлението, тренировките от приятните мигове и приятелите от конкурентите. Ние предлагаме една игра, в която има много тенис, яки тренировки и истински приятели. Тези, които приемат играта наистина сериозно и показват напредък, развиваме като състезатели. Важното е, че за всекиго остават удоволствието от спорта, споделените мигове с приятели, вкусът на победата. Майсторите на тази игра – нашите треньори, имат волята да се трудят , уменията да обучават и вярата да постигат. Медалите, спечелени от нас, са знаците на тази воля, професионализъм и вяра.
 
- Използвани са материали и текстове, написани от Борислав Костурков